‘Ik dacht: dit duurt maar even. Ik had het zwaar mis’

4
Stefan Verraedt

Stefan Verraedt, schepen van jeugd, toerisme, ICT en patrimonium in Herentals en ambulante leerkracht BKLO Oosterlo geeft les aan kinderen met een verstandelijke handicap. Van afstandsonderwijs is hier geen sprake.

Wanneer de bom inslaat dat de scholen de deuren sluiten, is dat voor veel leerkrachten een moment van euforie. Ik denk, dit duurt maar even. Maar daar heb ik het zwaar mis. Ik geef les op het BKLO Oosterlo. Ons publiek zijn kinderen met een matige tot zware verstandelijke handicap, en alles wat daarbij komt kijken: agressie, armoede, probleemgezinnen, …

Wij zijn op onze school altijd duidelijk geïnformeerd over de stand van zaken en een gedeeltelijke opstart. Let op, bij ons is er natuurlijk geen afstandsonderwijs, aangezien het cognitieve op onze school niet primeert. Hier wordt er in de dertien verschillende klassen veel gewerkt rond welzijn.

Problematische thuissituatie

Een voor een sijpelen de kinderen rustig aan weer binnen. Bij ons wordt dat allemaal gekaderd onder ‘problematische thuissituatie’. Het is niet gemakkelijk dat de kinderen nu plots zeven dagen op zeven thuis zijn. Veel van onze kinderen slapen namelijk meerdere dagen in de leefgroepen en niet alle thuissituaties zijn daartoe uitgerust.

Ons team van orthopedagogen, directie, paramedici, leerkrachten, kinderverzorgsters en sociaal verpleegsters moet de opvang op zich nemen, alsook de ondersteuning van het MPI (in Oosterlo, waartoe het BKLO behoort, red.) waar ook veel van onze kinderen verblijven. Dat lukt heel goed. Er wordt via het secretariaat gezorgd dat iedereen een gelijkaardige inzet doet. Er is dan ook weinig tot geen commentaar gekomen.

Verandering voor iedereen

‘Jammer genoeg moeten wij het schooljaar afsluiten zonder officieel terug op te starten’

Jammer genoeg moeten wij het schooljaar afsluiten zonder officieel weer op te starten. Jammer omdat de kinderen nog graag samengekomen waren, omdat er nu schoolverlaters zijn die je niet meer gezien hebt, omdat er niet op een mooie manier kan afgesloten worden. Ik denk dat de coronaperiode voor iedereen verandering bracht en het is natuurlijk hoe je hier persoonlijk mee omgaat. 

‘Er zijn schoolverlaters die ik niet meer gezien heb’

Niemand had verwacht dat deze periode zo zwaar zou inhakken op ons sociaal en werkleven. Veel mensen zitten dan nog met een economische kater, iets waar wij als leerkrachten ons geen zorgen over moeten maken.

Het c-woord

Ik ben dan ook blij dat we nu al enkele weken verder zijn. De helft van onze kinderen is momenteel terug op school en ik heb het gevoel dat er voor de aanwezige kinderen weinig veranderd is. Ze zijn blij om vriendjes en vriendinnetjes terug te zien, ze proberen zich aan de maatregelen te houden maar dat is zeer moeilijk, want ze knuffelen natuurlijk graag.

Over drie weken gaan de poorten weer dicht en is het schooljaar 2019-2020 al ten einde. Laten we hopen dat er 2020-2021 niet meer over dat c-woord gepraat wordt en dat alles weer ‘een beetje’ normaal wordt.Meer klasverhalen

‘Een student moest meer dan 10 mensen op één afdeling afgeven’

‘Ik weet nu al dat volgend schooljaar voor sommige kinderen heel zwaar zal zijn’

Johan Duyck: ‘Ik was er altijd voor mijn studenten’

Lianna Mkrtchyan: ‘Mijn doel is om iedereen mee te krijgen’

Conny Willems: ‘Afstandsleren met kleuters, hoe doe je dat?’

Geschiedenisleerkracht Ward Baeten: ‘Via YouTube bouw ik een nieuwe invalshoek op voor mijn vak’

‘De kinderen genieten ervan opnieuw naar school te komen’

‘Online zijn de studenten minder snel afgeleid’

‘Ik dacht: dit duurt maar even. Ik had het zwaar mis’

‘In de kerk en parochiezaal is het rustig lesgeven. Al valt de wifi vaak uit.’

‘Tot onze grote verbazing ging het van thuis uit lesgeven wel vlot’

‘Ik stuur mijn studenten regelmatig een persoonlijke mailtje’

Frank Hellemans: ‘Digitaal dieet voor ‘stomme’ studenten is slechts noodrantsoen’

‘Met veel trots kijk ik toe hoe mijn leerkrachten hun grenzen verleggen’

‘Frustrerend’ is het woord dat alles samenvat

Comments are closed.